Moneymanagement – avagy mekkora téttel fogadjunk

sportfogadás moneymanagement, bankroll menedzsment

A nyereséges sportfogadáshoz kell egy stratégia, amit követsz. Írtunk már cikket a mindkét csapat szerez gólt és a döntetlen stratégiáról. De bármilyen más stratégiát is választasz, nélkülözhetetlen, hogy jól kezeld a sportfogadásra szánt tőkét – ezt nevezzük moneymanagement-nek (másnéven bankroll menedzsment). Erről írunk az alábbiakban.

A moneymanagement célja a bankrollunk védelme arra az esetre, ha belefutnánk egy vesztes szériába. Ha nem kezeled megfelelően és higgadtan a pénzed, nem fogsz tudni előre lépni. A bankroll menedzsment a sportfogadás legfontosabb eleme, ennek ellenére sokan elhanyagolják. Valószínűleg ez is közre játszik abban, hogy a sportfogadók 94%-a veszteséges hosszútávon.

A bankroll felosztása

Mi a megfelelő tét egy tipphez? Fontos kérdés, ugyanis ha nem megfelelően választjuk meg, gyorsan lenullázódhatunk.

Első lépésként határozzuk meg a tőkénk nagyságát. Ezután osszuk fel legalább 100 egységre. Egy tippet legalább 1 egységgel játszunk meg, de maximum 5 egységgel – attól függően, mennyire bízunk az adott tippben. A kockázatosabb tippeket kisebb, a biztosabbakat nagyobb tétekkel játsszuk meg, de soha ne többel, mint 5 egység. Ezáltal ha egy bukó szériába is kerülnénk, marad tőként folytatni.

Gyakorlati példa

Két barát, Megfontolt Miki és Kezdő Karcsi elhatározzák, hogy elkezdenek sportfogadást játszani. Mindketten ugyanakkora tőkével (20.000Ft) vágnak bele, és abban is megegyeznek, hogy ugyanazokat a meccseket fogják megjátszani. A tétek nagyságában azonban nem tudnak megegyezni.

Miki óvatosabb, a bankrolljának 5%-ával fog meccsenként fogadni, ami 1000Ft/tipp. Karcsi úgy vélekedik, minél nagyobb a tét, annál nagyobb a lehetséges nyeremény, így 4000Ft/tippel vág bele.

Az első nap 4 tipp bejön, 2 elmegy, így Miki csak 1800Ft-tal lesz gazdagabb, Karcsi viszont 7200Ft-tal. Másnap ugyanez az eredmény történt, így Karcsinak már 34.400Ft-ja van, Mikinek viszont csak 23.600Ft. Karcsi nagyon büszke volt magára, győzködte is Mikit, hogy emeljen a téten, Miki viszont nem hagyta magát.

A harmadik napon 2 tipp bejött, 4 elment, a 4. napon pedig 1 jött be és 3 vesztes lett. A következő két napon 2-2 és 1-3 arányban jöttek a tippek. Ez egy bukószéria, de ez teljesen természetes dolog a sportfogadás világában – a veszteséges időszakok garantáltak.

Kezdő Karcsinak mindössze 5600Ft-ja maradt, míg Megfontolt Mikinek még megvan a kezdő bankrolljának több mint 80%-a, 16400Ft, amiből ugye még 16 tippet meg tud játszani az 5%-os szabályát követve.

Single tippek vagy kombinált fogadás?

A profik egytől egyig csak single tippeket játszanak. Hogy miért? Nagyon egyszerű oka van, sokkal nagyobb az esélyünk a nyerésre. Pl. egy két esélyes tippnél (mint a tenisz) egy a kettőhöz az esélyünk a nyerésre. De ha két meccset játszunk egy szelvényen, már csak egy a négyhez, három tippnél kombiban már csak egy a nyolchoz.

Ugyanez háromesélyes fogadások esetében (1X2) egy tippnél az esélyünk egy a háromhoz, két tippnél egy a kilenchez, három tipp kombinál már csak egy a huszonhéthez. Ha 3 vagy több meccses szelvénnyel játszol, az már csak színtiszta szerencsejáték, még ha nyersz is néha.

A tudatos, profi fogadók single tippekkel játszanak, és főleg ázsiai hendikeppel és két esélyesekkel (gól alatt/felett, tenisz) próbálkoznak. Tegyünk mi is így, ha hosszútávon is nyerni szeretnénk.

Irodalom

Érdemes magunkat tovább képezni. Sajnos magyar nyelven nem nagyon találni olvasásra érdemes könyveket a sportfogadás témában, de aki tud angolul, az itt válogathat:

https://www.amazon.com/Best-Sellers-Books-Sports-Gambling/zgbs/books/13021801