Döntetlen stratégia sportfogadáshoz

(a cikk végigolvasása 3 percet vesz igénybe)

Kezdjük a legfontosabbal: 100%-osan működő, tuti stratégia nem létezik. Ez sem az. Azonban alapos utánajárással nagyban növelhetjük az esélyeinket a nyereséges sportfogadásra. Lássuk, hogy miről is van szó.

Matematikailag egy foci mérkőzésnél minden kimenetelnek (1X2) 33.3% esélye van. Ennek ellenére a statisztikák azt mutatják, hogy a megtett fogadások közül a döntetlen tippek a legritkábbak. Miért van ez így? Ennek elsősorban pszichológiai oka van. A fogadók legnagyobb részénél szerepet játszik a szimpátia – az egyik csapat felé húz a szíve, így arra fogad. Mindenki az egyik vagy másik csapat győzelméért szorít, senki nem ül le úgy meccset nézni, hogy „lássunk egy jó nagy döntetlent!”

Döntetlen tippek odds-ai

A fogadóirodáknál a beérkező fogadások száma befolyással van az odds-okra. Minél több fogadás jön be egy bizonyos eseményre (pl. hazai csapat győzelme), annál kisebb lesz rá az adott odds. Mivel a döntetlenekre kevesen fogadnak, így az odds-ok általában kedvezőek. Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy két szinte teljesen egyformán erős csapat találkozásakor a legnagyobb odds-ot általában a döntetlenre kínálják (pl. 1 – 2.80, X – 3.20, 2 – 2.80). Ne felejtsük egy, hogy egy mérkőzés egyből 0:0-nal indul, tehát a mérkőzés kezdetén nekünk máris megfelelő az eredmény.

Hogyan tudunk ebből egy jövedelmező stratégiát létrehozni?

Ehhez kell pár dolog. Az első: idő. Idő kell ahhoz, hogy fejleszd a stratégiádat, hogy ráérezz arra, mikor melyik döntetlenre érdemes fogadni. Mivel hónapokról beszélünk, ezért kell hozzá türelem is. Ezenkívül ki kell választanod pár bajnokságot, amiket figyelemmel követsz. A stratégiád bukásra van ítélve, ha a világ minden táján játszott mérkőzésekre fogadsz (ez minden sportfogadás stratégiára igaz). A kérdés, hogy melyik bajnokságokat kövessük figyelemmel? Szerencsére a neten ehhez is találhatunk segítség. Az alábbi oldalakon listázva megtalálod, hogy aktuálisan mely bajnokságokban születik a legtöbb döntetlen:

https://www.progressivebetting.co.uk/statistics/football_statistics/leagues_by_draws/

https://www.soccervista.com/soccer_leagues_ordered_by_number_of_draws.php

Érdemes legalább 5-6 bajnokságot nyomon követni, de ezeket a lehető legnagyobb figyelemmel. Olyan ligákat válasszunk, amelyeknél a döntetlenek aránya 35% vagy az feletti. Figyeljünk arra is, hogy minél „névtelenebb” egy liga, annál nagyobb jutalékkal dolgozik az iroda, így annál kisebb odds-ot kapunk. Például a Seria A mérkőzéseire magasabb odds-okat találunk, mint a Serie D esetén. És bizony a szorzókon múlik a sikereink nagy része. Ezért érdemes az általunk ajánlott fogadóirodákban játszani.

Hogyan kezdjük el?

Ha megvannak a választott bajnokságok, nincs más dolgunk, mint elkezdeni. Tartsuk be az alábbi szabályokat annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb eséllyel váljunk nyereségessé:

  • Csak „single” tippeket rakjunk. Azaz ne fogadjunk kötésben. Számoljunk csak utána: ha egy mérkőzésnél fogadunk döntetlenre, az esélyünk a nyerésre 1:3-hoz. Két mérkőzésnél kötésben viszont már csak 1:9-hez, és hiába nagyobb így az eredő odds, az esély a nyerésre már nagyon kicsi, statisztikailag csak tízből egyszer jön ez be. Maradjunk tehát a „single” tip-eknél.
  • Ne csak a bajnokságokat figyeljük, a csapatokat is külön-külön. Az adott bajnokságokban is vannak csapatok, amelyek a többiekhez képest többet ikszelnek, fókuszáljunk leginkább rájuk.
  • A döntetlenre akkor van a legnagyobb esélyünk, ha a kettő közül erősebb csapat játszik idegenben. A gyengébb csapatnál egy erősebb ellenféllel szemben elért döntetlent nem két elveszített, hanem egy megszerzett pontként értékelnek, és hazai pályán erre nagyobb az esélyük.
  • Érdemes az „első félidő döntetlen” lehetőségeket is figyelemmel követni. Ezekre általában kisebb az odds, de sok bajnokságban 50% felett fordul elő döntetlen a félidő végén. (Ezen a linken megnézheted, hogy melyek ezek a bajnokságok.)
  • Ha vizes pályán, esőben, hóban játszanak a csapatok, jóval nagyobb az esély a döntetlenre, ugyanis ilyen körülmények közt a technikás játékosokat is jóval könnyebb szerelni, ezáltal megakadályozni a gól szerzést. Nem beszélve arról, hogy pontrúgásoknál sem mindegy a pálya minősége.
  • „6 pontos” kiesési rangadóra ne fogadjunk döntetlent. Ha két kiesés elől menekülő csapat mérkőzik egymással az utolsó fordulók egyikén, közülük egyiknek sem fog megfelelni a döntetlen, így mindkét csapat hajtani fog a 3 pontért.
  • Előfordul, hogy mindkét csapat számára elég a döntetlen, pl. BL esetén az utolsó csoportmérkőzésen azonos pontszámmal rendelkező csapatok. Ilyen esetben persze az odds is kisebb, mint általában.

Végezetül egy példa arra, hogy mennyire működik a gyakorlatban ez a stratégia. A cikk írásakor (2019.feb.5.) a fentebb linkelt oldalakon láthattuk, hogy az iráni Persian Gulf Pro League-ben a meccsek 42.74%-a döntetlen (első félidőknél az arány még nagyobb).

Három mérkőzést játszottak ma ebben a ligában, mindhárom esetben a félidő és a végeredmény is döntetlen.

Hangsúlyozzuk, 100%-osan működő tipp, stratégia nem létezik, mégis vannak olyan emberek, akik megélnek a sportfogadásból. Ha Te is ilyenné akarsz válni, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk.