Amit az odds-okról tudni kell

(a cikk végigolvasása 3 percet vesz igénybe)

Az alábbiakban érthető, emberi nyelven, matematikai szakszavak nélkül magyarázzuk el, hogy miért is fontos a megfelelő iroda kiválasztása.

A sportfogadás leglényegesebb pontja az odds (nyereményszorzó). Ezen múlik, hogy mennyit nyerhetünk és hogy nyereségesek leszünk-e hosszútávon.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a bukméker irodák nem nonprofit szervezetek. Azért vannak, hogy nyereséget termeljenek, és ezt a fogadók által elveszített pénzből generálják. Nem mindegy azonban, hogy milyen arányú jutalékkal másnéven „margin”-nal dolgoznak.

AZ IRODA JUTALÉKA

Tegyük fel, hogy két teljesen egyformán erős teniszező játszik egymás ellen. A matematikai esélyük a győzelemre ez esetben egy a kettőhöz (1:2). Tehát, ha a fogadóiroda nem szeretne hasznot termelni, akkor 2.00 odds-ot adna mindkét játékos esetleges győzelmére. Azaz, ha megjátszanád mindkét kimenetelt ugyanakkora téttel, nem vesztenél semmit (igaz, nem is nyernél), de az iroda se nyerne ezesetben semmit, márpedig ők is a nyereségért dolgoznak.

Egy ilyen kétesélyes meccsnél a legjobb esetben is 1.97 – 1.97 odds-ot fogsz találni, azaz ha megjátszod mindkét kimenetelt ugyanakkora téttel, akkor veszítesz, az iroda pedig nyer. Persze a gyakorlatban nincs olyan ember, aki ezt így megjátszaná, de az iroda nem is ezzel számol, hanem azzal, hogy globálisan nagyjából ugyanannyi fogadás érkezik az egyik mint a másik fél győzelmére, így ők biztosan nyernek. (A valóságban ha egy ilyen kétesélyes találkozónál az egyik fél győzelmére több fogadás érkezik, mint a másikéra, akkor az odds-okat ezzel arányosan igazítják le- és felfelé, de ez már egy másik téma.) A lényeg, hogy az irodának nyernie kell.

Az iroda jutalék arányát így tudjuk kiszámolni:

(Ha nem érdekel a matek, csak szeretnéd megérteni, miért fontos, görgess lejjebb a következő bekezdésig.)

Vegyünk példának egy 3 esélyes (1×2) foci mérkőzést, aminél az alábbi oddsokat kínálja a buki:

Hazai győzelem: 2.00

Vendég győzelem: 3.90

Döntetlen: 3.50

Egyet (1) elosztunk az egyik esély odds-ával:  1 / 2.00 = 0.500

Egyet (1) elosztunk a másik esély odds-ával: 1 / 3.90 = 0.256

Egyet (1) elosztunk a harmadik esély odds-ával: 1 / 3.50 = 0.286

A három eredményt összeadjuk: 1.042 – ezt hívjuk „market margin”-nak százalékban kifejezve 104.2%

A jutalék kiszámolása pedig így történik:

Jutalék = (1 – (1 / 1.042)) * 100% = 4%

Tehát a fenti példánál erre a mérkőzésre az iroda jutaléka 4%.

Részletes magyarázatot a számoláshoz angol nyelven itt találsz: https://www.bettingexpert.com/how-to/calculate-bookmaker-margins

MENNYIRE FONTOS AZ IRODA JUTALÉKÁNAK MÉRTÉKE?

Az alábbi táblázat nagyszerűen szemlélteti, hogy milyen jelentőséggel bír a megfelelő irodaválasztás. Az első oszlopban találod az iroda jutalékát százalékban. A másodikban azt az odds-ot, amit ezen jutalék mellett kínál egy teljesen kétesélyes meccsre, amire 2.00 odds járna, ha nem számolna az iroda nyereséget (de ugye ilyen iroda nincs). A harmadik oszlopban pedig azt találod, hogy hosszútávon mekkora nyereségre teszel szert az adott iroda jutalék mellett, ha a tippjeid 55%-át eltalálod.

Jól látható tehát, hogy ha egy olyan irodában játszol, ahol 2-4 százalékos jutalékkal szabják az oddsokat, simán nyereséges vagy már 55%-os tipptalálat esetén is, ám egy olyan irodánál, ahol 8-10 százalékos jutalékkal dolgoznak (pl. tippmix és tippmixpro), már veszteséges lettél.

Az alábbi cikkünkben összehasonlítjuk a Tippmix és TippmixPro oddsait és jutalékát két profi online irodáéval: – TIPPMIX vs. PROFI ONLINE FOGADÓIRODA