Hogyan kerüld ki a blokkolást?

(a cikk végigolvasása 2 percet vesz igénybe)

Bizonyára mindenki hallott arról, hogy a NAV 2014-től blokkolja (legalábbis próbálja) a külföldi fogadó irodák elérését. A miértet inkább most hagyjuk (szintén mindenki hallott már a magyar filmbáró monopol helyzetben lévő kaszinó birodalmáról).

Ami számunkra lényeges, az a következő:

Semmilyen magyar törvény nem tiltja a külföldi irodák használatát.

Tehát, ha online játszol, nem követsz el törvénysértést. A törvény csupán azt szabályozza, hogy az internetszolgáltatóknak kötelességük blokkolni a NAV által meghatározott domain címeket. A játékost nem büntethetik.

Az, hogy ezen oldalak használata semmilyen törvénybe nem ütközik, nem bizonyítja jobban más, mint az alábbi mondat, ami a legtöbb hazai újságban megjelent: „A NAV figyelmeztetett: Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező által nyújtott online szerencsejátékban történő részvétel a játékos saját felelősségére történik. Magyarországi bíróságon nem lehet érvényesíteni az ilyen fogadásból történő követelést.“ (forrás: index.hu)

KIKERÜLHETŐ A BLOKKOLÁS?

A válasz: igen. Törvénybe ütközik a blokkolás kikerülése? Természetesen nem. Az alábbiakban ismertetünk pár módszert arra, hogyan érheted el magyarországi IP címmel is a blokkolt oldalakat.

Fontos, hogy csak titkosított (azaz https – a lényeg az „s”-en van a végén) kapcsolaton keresztül próbáljunk meg bejelentkezni a sportfogadó irodánkba. Ezt könnyen ellenőrizhetjük a böngészőnk címsorában a webcím előtt egy kis lakatnak kell látszódnia.  Ha a böngésző hibás tanúsítványra figyelmeztet, NE adjuk meg az adatainkat, NE próbáljunk meg belépni.

1.           Alternatív domain címek

Ez a legegyszerűbb és egyben a legbiztonságosabb módszer is. Ráadásul teljesen ingyenes. Szinte mindegyik iroda létrehozott alternatív webcímeket, amelyek segítségével könnyen beléphetünk. Az általunk ajánlott online fogadóirodák aktuálisan érvényes linkjeit megtalálod a jobb oldalsávban (mobilon a cikkek alatt) lévő képekre kattintva érhetőek el.

2.           TOR kliens

Az TOR klienst IDE KATTINTVA tudod letölteni. Ez egy ingyenes alkalmazás, mely titkosított elérést biztosít weboldalak és más internetes szolgáltatások számára. Ingyenes és biztonságos. Hátránya, hogy változó IP címekről fogsz belépni az irodába, sokszor különböző országokból. Ezért valószínűleg előbb vagy utóbb rá fognak kérdezni, miért mindig máshonnan jelentkezel be. Az amerikai (USA beli) IP címeket kapcsold ki a beállításoknál, mert onnan belépni nem fog engedni egyik iroda sem.

A TOR segítségével teljesen el tudjuk magunkat és az internetforgalmunkat rejteni. A hálózat működése komplex, de a telepítés és a használata is egyszerű. A fentebb linkelt weblapról a Tor Browser Bundle-t kell letölteni és elindítani. Automatikusan megnyit egy új böngészőt, melyben a Tor hálózatán keresztül elérhetsz bármit.

3.           Opera böngészővel (VPN segítségével)

Az Opera böngésző magyar asztali verzióját IDE KATTINTVA tudod letölteni. Ez egy teljesen ingyenes böngésző, amit Chromium motor működtet (ugyanez a motor hajtja a Google Chrome böngészőt is). A VPN szolgáltatása sajnos csak az asztali verziónak van, de nyugodtan ajánlhatom, hogy használd az Operát a Chrome vagy a Firefox helyett, nem fogsz csalódni. A VPN szolgáltatáshoz nyiss egy privát ablakot, majd a böngésző címsorának elején a VPN feliratra kattintva aktiváld azt. Ez nagyjából ugyanúgy működik, mint a TOR, de itt kevesebb IP cím közül lehet választani. Előnye, hogy ingyenes, és nyugodtan használhatod alapértelmezett böngészőként is, amikor nincs VPN-re szükséged.

4.           Webes proxy (nem ajánlott)

Léteznek olyan szolgáltatók, melyek weboldalán megadhatsz egy címet és rajtuk keresztül eléred a céloldalt. Vannak ingyenes és fizetett proxy oldalak is. Az ingyeneseket semmikép nem ajánljuk, ugyanis általában nem teljesen jól működnek, a reklámjaik kódjával módosítják a tartalmat, stb. Vannak fizetős verziók is, de inkább a fent említett 3 módszer egyikét ajánljuk. Aki mégis proxyt szeretne, annak itt egy oldal proxy listával: http://proxy-list.org/english/index.php