Az ázsiai hendikep

(a cikk végigolvasása 3 percet vesz igénybe)

Az ázsiai hendikep nem véletlenül a legnépszerűbb fogadási típus a profik körében. Egy jól megválasztott ázsiai hendikep tippel nagyban megnövelhetjük a nyerési esélyeinket, hiszen sok esetben egy háromesélyes találkozónál 2 kimenetel is kedvezhet nekünk.

Kezdőként bonyolultnak tűnhet a dolog, de igazából nagyon egyszerű. Amint ráérzünk a mikéntjére, garantáltan az egyik kedvenc tipp módszerünk lesz.

Magyarázatunkban 3 részre osztjuk a lehetőségeket: nullás, pluszos és mínuszos ázsiai hendikep. Zárójelben az Unibet oldalán található jelölések.

Nullás ázsiai hendikep

AH 0

Lényegében ez a „nincs fogadás döntetlenre“ ázsiai megfelelője, vagyis döntetlen esetén a tét visszajár. Pl. egy Arsenal – Liverpool mérkőzésen kétféle lehetőség van: „Arsenal 0“ és „Liverpool 0“. Ha a választásunk a „Arsenal 0“ és a meccs döntetlennel ér véget, a tét visszajár. Ha nyer az Arsenal, akkor a tippünk nyert, ha a Liverpool nyer, akkor elvesztjük a pénzünket.

Pluszos ázsiai hendikep

AH +0.5

A választott csapat 0.5 gól előnnyel indul. Ha a választott csapat nyer, vagy döntetlent ér el, akkor a tippünk nyert. Ha a csapat veszít, a tippünk is. Pl. ha egy Real – Barca meccsen a „Real +0.5“-et játszuk meg, és a meccs 0-0 a tippünk nyert, hiszen a Real 0.5 gól előnnyel indult, azaz a mi tippünk szempontjából a végeredmény 0.5-0 lett, azaz a Real nyert. Ha 0-1 lett a végeredmény, akkor viszont veszítünk, mert a tippünk szempontjából 0.5-1 lett az eredmény, azaz így is kikapott a Real.

AH 0, +0.5 (+0,25)

Ennél a fogadásnál a tétünk két felé osztódik. Az egyik felével „AH 0“-t fogadunk, azaz ez a fele akkor nyer, ha az általunk választott csapat is nyer, döntetlen esetén pedig a tét visszajár.

A tétünk másik felével „AH +0.5“-t fogadunk, azaz akkor nyerünk ha a választott csapatunk nyer vagy döntetlenezik.

Tehát, ha választott csapat megnyeri a találkozót, megkapjuk a teljes nyereményt. Ha vereséget szenved, elvesztettük az egész tétünket. De mi történik döntetlen esetén? A tétünk fele visszajár (AH 0), a másik fele pedig nyertes (AH 0.5). A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy 500Ft-os tétnél döntetlen esetén 250Ft visszajár, 250Ft-ot pedig megszoroznak a nyereményszorzóval.

AH +1

Hasonlóan az „AH +0.5“-hez, a választott csapatunk gólelőnnyel indul, de ebben az esetben 1 gól előnnyel. Akkor nyerünk, ha a választott csapat nyer vagy döntetlent ér el. Ha csak egy góllal veszít, akkor a tét visszajár. Azonban, ha két vagy több góllal veszít, akkor a tippünk vesztes. Pl. egy Juve – Inter meccsen ha „Inter +1“-t fogadunk, és a végeredmény 2-1, akkor a tétünk visszajár, hiszen az Inter 1 gólos előnnyel indult, azaz a tippünk szempontjából a végeredmény 2-2 lett. Ha a végeredmény 1-1, akkor nyertünk, hiszen a tippünk szempontjából az eredmény 1-2.

AH +0.5, +1 (+0,75)

Ez az „AH +0.5“ és az „AH +1“ lehetőségek kombinációja. A tétünk itt is ketté oszlik. A teljes nyereményt akkor kapjuk meg, ha a kiválasztott csapat nyer, vagy döntetlent ér el. Ha 1 gólos különbséggel vereséget szenved, a tét megosztásra kerül és felét elveszítjük (AH +0.5), a másik felét visszakapjuk (AH +1). Pl. egy PSG – Monaco meccsen „Monaco +0.75“-t fogadunk. Ha a végeredmény 1-0 lesz, akkor a tétünk egyik fele (AH +1) visszajár, hiszen a Monaco ebből a szempontból 1 gólos előnnyel indult, így 1-1-es döntetlen lett a meccs. A tétünk másik fele (AH +0.5) viszont veszít, hiszen a Monaco 0.5 gól előnnyel indult, így szempontunkból 1-0.5 lett a meccs eredménye.

Létezik még:

  • AH +1, +1.5 (Unibetnél AH +1.25)
  • AH +1.5
  • AH +1.5, +2 (Unibetnél AH +1.75)
  • stb., de ha a fentieket megérted, akkor ezeket is meg fogod.

Mínuszos ázsiai hendikep

AH -0.5

A választott csapat 0.5 gólhátránnyal kezd. Akkor nyerünk, ha a választott csapat nyeri a mérkőzést. Minden más esetben vesztesnek minősül a tippünk. Lényegében ez a sima „1“-es vagy „2“-es fogadás ázsiai megfelelője (azaz fogadás a kiválasztot csapat győzelmére), viszont sokszor nagyobb odds-ot kínálnak rá, mint az egyszerű megfelelőjére, ezért érdemes összehasonlítani.

AH 0, -0.5 (-0,25)

Ennél a fogadásnál a tétünk két felé osztódik. Az egyik felével „AH 0“-t fogadunk, azaz ez a fele akkor nyer, ha az általunk választott csapat is nyer, döntetlen esetén pedig a tét visszajár.

A tétünk másik felével „AH -0.5“-t fogadunk, azaz akkor nyerünk ha a választott csapatunk nyer, minden más esetben a tétünk ezen fele vesztesnek bizonyul.

A teljes nyereményt tehát akkor kapjuk meg, ha a választott csapat nyer. Ha pl. egy Bayern – Dortmund meccsen „Bayern -0.25“-t fogadunk, és a meccs végeredménye 0-0, akkor a tétünk egyik fele (AH 0) visszajár, a másik felét bukjuk. Ha a Bayern nyer, akkor nyertünk, ha veszít akkor az egész tétet bukjuk.

AH -1

A választott csapat 1 gólos hátrányból indul. Tehát, ahhoz, hogy nyerjünk, a csapatunknak legalább 2 góllal kell nyernie. Ha csak 1 góllal nyer, a tét visszajár. Ha döntetlen, vagy veszít a csapat, a tipp is vesztes. Pl. ha egy Chelsea – Everton meccsen „Chelsea -1“-t fogadunk, és a végeredmény 2-1, akkor a tétünk visszajár, hiszen a Chelsea 1 gólos hátrányból indult, és a tippünk szempontjából az eredmény 2-2 (azaz döntetlen, és döntetlen esetén a tét visszajár). Ha a meccs eredménye 2-0, akkor a tippünk nyert, hiszen a tippünk szempontjából ezesetben a végeredmény 2-1.

AH -0.5, -1 (-0,75)

Ez az „AH +0.5“ és az „AH -1“ lehetőségek kombinációja. A tétünk itt is ketté oszlik. A teljes nyereményt akkor kapjuk meg, ha a kiválasztott csapat legalább két góllal nyer. Ha 1 gólos különbséggel nyer, a tét megosztásra kerül és felét visszakapjuk (AH -1), a másik felét (AH -0.5) megszorozzák a nyereményszorzóval. Pl. ha egy Milan – Napoli meccsen „Milan -0.75“-t fogadunk, és a végeredmény 1-0 lesz, akkor a tétünk egyik fele (AH -1) visszajár, hiszen a Milan ebből a szempontból 1 gólos hátránnyal indult, így 1-1-es döntetlen lett a meccs. A tétünk másik fele (AH -0.5) viszont nyer, mert Milan 0.5 gól hátránnyal indult, így szempontunkból 1-0.5 lett a meccs eredménye.

Ha a meccs végeredménye döntetlen, vagy a csapatunk veszít, a tippünk is vesztes lesz.

Létezik még:

  • AH -1, -1.5 (Unibetnél AH +1.25)
  • AH -1.5
  • AH -1.5, -2 (Unibetnél AH +1.75)
  • stb., de ha a fentieket megérted, akkor ezeket is meg fogod.